Éčka v potravinách

E216 - Propylparahydroxybenzoát

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Propylparaben je konzervační látka, méně toxická než kyselina benzoová a působící v širším rozpětí pH. Používá se jako protibakteriální činidlo a zabrňuje šíření hub potravinami. Působí v potravinách s pH

Použití

Používá se přídavná látka do nápojů, džusů, mouky, sýrů, jablečného moštu, sladkostí, pekařských výrobků, uměle slazených džemů a marmelád, zmrzlin. Dále se používá v kosmetickém průmyslu a farmacii.

Výroba

Vyrábí se synteticky propylací a hydroxylací kyseliny benzoové.

Nežádoucí účinky

Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin. Dle jiných studií se jedná o vysoce alergenní látky, ať jsou použity v potravinách či kosmetice. Pokusy na zvířatech neukázaly žádné poškození ledvin nebo jater při užívání této látky. Má subakutní mutagenní a teratogenní účinky. Propylparaben je méně toxický než kyselina beonzoová nebo kyselina salycilová. 

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka: 0-25mg/kg tělesné váhy. V ČR (celé EU) je použití této látky nepovolené.


Načíst další potraviny