Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1422 - Acetát zesíťovaného adipátu škrobu

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Food-Info.net : E-numbers : E1422: Acetylated di-starch adipate [ web ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Acetát zesíťovaného adipátu škrobu je stabilizátor a zahušťovadlo. Je odolný proti vysokým teplotám a míchání (tzn. nemění strukturu nebo vlastnosti, když je míchán). Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Použití

Použití látky je především v různých omáčkách, zálivkách, kečupech ale i některých jogurtech.

Výroba

Vyrábí se působením 8% anhydridu kyseliny octové a maximálně 0,12% kyseliny adipové na běžný škrobové. Maximální úroveň acetylových skupin ve škrobu je 2,5%, adipylových skupin max. 0,09%.

Nežádoucí účinky

Látka nemá nežádoucí účinky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je používání látky povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám, v omezeném množství i v dětské výživě. V USA je používání látky také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?