Éčka v potravinách

E122 - Azorubin

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Éčka v potravinách, V. Klescht, I. Hrnčiříková, L. Mandelová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Syntetické červené barvivo, které patří do skupiny tzv. azobarviv. 

Použití

Používá se v instantních polévkách, jogurtech, marmeládách, marcipánu, cukrovinkách, limonádách, pudincích, krupici, zmrzlinách.

Výroba

Vyrábí se synteticky z kamenouhelného dehtu.

Nežádoucí účinky

U člověka může po požití vyvolat kožní reakce. Je to způsobeno aktivací krevního oběhu, kterou způsobí štěpné produkty azorubinu. Dlouhodobější studie byly provedeny pouze u myší, u kterých byl dokázán výskyt a přežívání nádorů, žádné jiné další účinky. Studie, zabývající se vlivem azorubinu na reprodukci a plodnost u lidí, nedokázaly žádné negativní účinky. U dětí může způsobit hyperaktivitu. Tato informace musí být uvedena na obale výrobku azorubin obsahující.

Doplňující informace

Před vstupem ČR do EU byla tato barviva zakázána, nyní jsou však povolena. V USA je použití Azorubinu zakázáno. Vývoj azobarviv znamenal v chemickém průmyslu velký krok vpřed. Využívají se jako nahrávací vrsta přenosných médií CD nebo DVD (mají většinou sytě modrou barvu).


Potraviny obsahující toto éčko

Načíst další potraviny