Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kyprý ořechový bezlepkový chléb
Autor: neznámý
Datum přidání 18.04.2012
Druh receptu Oběd, Snídaně, Večeře
 
Doba přípravy
surovin:
20 min
Doba vaření: 80 min
Počet porcí: 8 ks
Přibližná cena: 140 Kč
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 300 g směsi tmavého chleba bez lepku 
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
  • 2 PL hnědého cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g lískových ořechů
  • 50 g dýňových semínek
  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 3 PL oleje z vlašských ořechů (může se nahradit slunečnicovým olejem)
  • 1 ČL mletého koriandru a zázvoru

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 12,01 g 31,56 g 20,62 g 1 512,56 kJ (361 kcal)
celkově 96,06 g 252,46 g 164,96 g 12 100,47 kJ (2890 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Chlebovou směs dáme do mísy, do středu vytlačíme důlek, do něho rozdrobíme droždí a posypeme 1 PL cukru. Droždí promícháme s 200 ml vlažné vody a trochou chlebové směsi a zaděláme kvásek. Necháme odležet 15 minut na teplém místě a přikryjeme utěrkou. Vlašské ořechy, lískové ořechy a dýňová semínka promícháme, 3 PL směsi odložíme stranou na později. Zbývající ořechovou směs, vejce, žloutky, olej a koření dáme do mísy ke kvásku. Uhněteme měkké a vláčné kynuté těsto. Formu vyložíme pečícím papírem. Těsto dáme do formy a hladce rozetřeme. Posypeme odloženou ořechovou směsí, lehce zatlačíme a posypeme zbývajícím cukrem. Těsto přikryjeme a necháme ležet na teplém místě dalších cca 45 minut, až je těsto asi 2 cm pod okraj formy. Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Chléb pečeme 5 minut a pak snížíme teplotu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Chléb dopékáme dalších 20-25 minut. Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout ve formě 10 min, pak formu převrátíme, pečící papír stáhneme a chléb necháme zcela vychladnout na kuchyňské desce.

Tipy na vylepšení

Můžeme namazat jahodovým nebo meruňkovým džemem.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…

Další zajímavé recepty