Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Víte, jaké potraviny nesmíte přivézt z dovolené?

Publikováno: 24.07.2016     Autor: Zdravá potravina

Zákaz se vztahuje na dovoz potravin z třetích zemí do států EU.



Během léta spousta lidí cestuje i za hranice EU. Možná patříte mezi ty, co rádi ochutnávají v místě pobytu místní kulinářské speciality a občas vás napadne, že byste mohli přivést něco ochutnat i rodině a kamarádům k nám domů do Čech.

Věděli jste, že na základě nařízení Evropské komise není možné dovážet ze třetích zemí do EU pro osobní spotřebu maso, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky? Pro dovoz těchto potravin ze třetích zemí platí v rámci EU jednotný přístup. Tento zákaz se nevztahuje pouze na zásilky živočišného původu pro osobní spotřebu z Andorry, Lichtenštejnska, Norska, San Marina a Švýcarska. Pro státy jako Grónsko, Faerské ostrovy a Island platí, že z nich lze dovézt maximálně 10 kg výše uvedených produktů.

Dodržování uvedeného nařízení v ČR zabezpečují celní úřady. Na mezinárodních letištích provádí kontroly zavazadel cestujících a potraviny živočišného původu, které nemohou být v souladu s legislativou do EU propuštěny v zavazadlech cestujících, zabaví a předají k likvidaci. Pro tyto účely slouží speciální sběrné nádoby, které jsou řádně označeny a zabavené produkty se následně likvidují.

Stejná pravidla platí i pro balíky zaslané poštou či kurýrní službou a produkty živočišného původu, nakoupené přes internetové obchody ve třetích zemích. Tyto zásilky také podléhají veterinární kontrole a při zjištění nesrovnalostí jsou taktéž zabaveny a likvidovány.

Tato nařízení mají svá opodstatnění. Při dovozu „svačinek“ ze třetích zemí hrozí riziko zavlečení nebezpečných patogenů, které se jinak v EU nevyskytují, a tudíž by mohly způsobit závažné nákazy, jak u lidí, tak i u zvířat. Z těchto důvodů je jejich dovoz z třetích zemí, vyjma některých států, zakázaný.

Podrobnější informace naleznete pod tímto odkazem.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?