Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Víte, co jsou procesní kontaminanty?

Publikováno: 14.06.2016     Autor: ZdraváPotravina.cz



Procesní kontaminanty jsou nežádoucí látky, které vznikají při úpravě potravin. Určitě už jste slyšeli o akrylamidu nebo furanu. Ty jsou spojovány s obsahem škrobů (cukrů) v potravinách, ale o těch někdy jindy…

My se dnes zaměříme na oleje. Procesní kontaminanty z nich vznikají při teplotách nad 200°C (zejména během rafinace). Jsou to glycidyl estery mastných kyselin (GE), 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) a 2-monochlorpropandiol (2-MCPD) a jejich estery s mastnými kyselinami.

Pro konzumenty jsou největšími zdroji těchto látek margaríny a pekařské výrobky, zejména ty obsahující palmový tuk. Na druhou stranu nutno částečně pochválit, že výrobci se snaží používat nové technologie, které množství těchto kontaminantů vznikající během výroby snižují. Vědecký panel úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) pro kontaminanty (CONTAM) zjistil, že hladiny glycidyl esterů mastných kyselin u palmových olejů a tuků byly díky těmto úpravám v roce 2015 poloviční oproti roku 2010. Co se ale týká 2-MCPD a 3-MCPD, zde za posledních 5 let k žádným změnám v obsahu nedošlo.

Panel CONTAM stanovil tolerovatelný denní příjem (TDI) 3-MCPD včetně jeho esterů s mastnými kyselinami na 0,8 mikrogramů na kilogram tělesné hmotnosti za den (µg/kg tělesné hmotnosti/den). Tato hodnota je odvozena z výsledků testů na zvířatech, kdy byla prokázána souvislost expozice této látky s poškozením tělesných orgánů. Pro GE existuje dostatek důkazů, že je genotoxický a karcinogenní, a proto nelze stanovit bezpečnou úroveň stejně jako pro 2-MCPD a 3-MCPD.

Více: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4426

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?