Vánoční cukroví

Publikováno: 05.12.2016     Autor: Zdravá potravina

U některých z nás je vánoční čas spojen s přemírou konzumace jídla a pití. Abychom svátky přežili bez větší újmy, nabízíme několik tipů, jak si trošku odlehčit alespoň při ochutnávání cukroví.


U některých z nás je vánoční čas spojen s přemírou konzumace jídla a pití. Abychom svátky přežili bez větší újmy, nabízíme několik tipů, jak si trošku odlehčit alespoň při ochutnávání cukroví.

Není cílem si cukroví zcela odepřít, spíš si pohlídejte množství, dobu konzumace a kvalitu surovin. Dejte si pár kousků v dopoledních a odpoledních hodinách, po večeři raději ne, pokud si hlídáte linii. Cukroví doplňujte postupně na malé talířky nebo tácky, budete mít tak větší kontrolu, kolik jste toho ve skutečnosti snědli.

Bílou pšeničnou mouku lze z jedné třetiny nahradit celozrnnou moukou, aniž by došlo ke změně chuti. Co se týká tuku, rozhodně je však lepší použít kvalitní máslo než méně kvalitní ztužené pokrmové tuky. Řiďte se pravidlem, že o co víc je tuku v těstě, tím by pak krém měl být lehčí - s tvarohem, kysanou smetanou apod. Poměr cukru je možné vždy snížit aspoň o třetinu.

Pro ty odvážné můžete do těsta přidat uvařené fazole, batáty, mrkev, dýni hokkaido nebo červenou řepu. Cukroví tak obohatíte o vlákninu a další cenné látky, bude barevné a získá netradiční chuť.

 

Vybrat si může z receptů u nás na webu. Nabízíme i recept od specialistů Světa zdraví - vánoční štola  a skořicové kuličky.

 

 



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen.