Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Test instantních káv

Publikováno: 19.02.2017     Autor: Zdravá potravina

Tým A Dost! nechal tentokrát otestovat instantní kávy. Naštěstí žádná katastrofa se nekoná a dokonce kávy zakoupené u nás nejsou rozhodně horší než v Německu.


Mezi spotřebiteli velmi oblíbený pořad A Dost! se tentokrát pustil do instantních káv.

 Podívejte se tedy na díl A Dost případně prozkoumejte plné výsledky testů.

 Testy byly zaměřeny:

1) na obsahy látek, jež jsou považovány za potenciální karcinogeny – furan a akrylamid a vznikající během výroby kávy

2) na obsah v kávě žádoucího kofeinu, ale i případné plísně.

Možná velkým překvapením je zjištění, že kávy prodávané v Německu nevyšly nejlépe a ty z Polska vůbec nejsou špatné.

Akrylamid je běžnou součástí cigaretového kouře a vzniká také jako nežádoucí produkt při tepelné úpravě sacharidové složky potravin. Nejvíce akrylamidu vzniká při teplotě 120 až 170 C v potravinách, které se zpracovávají smažením, pečením či pražením. Jedná se především o brambory zpracovávané na bramborové lupínky (chipsy), bramborové hranolky, pečené brambory. O něco nižší obsah se nachází v chlebu (hlavně chlebová kůrka), ve snídaňových cereáliích (pražených), v kávě, kávovinových náhražkách, biskvitech, pernících, krekrech, oplatcích a sušenkách.

Akrylamid působí negativně na nervový systém, může způsobit malátnost, halucinace nebo necitlivost periferních částí těla a ataxie. Je klasifikován IARC jako pravděpodobný karcinogen pro člověka (kategorie 2A).

Velice podrobné a přehledné informace o výsledcích výzkumu akrylamidu v potravinách a doporučení pro praxi (management rizik) jsou dostupné na oficiálních webových stránkách Evropské Komise, které byly pro odbornou veřejnost připraveny ve spolupráci s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA).

 Furan je bezbarvá, vysoce těkavá kapalina s teplotou varu blízko pokojové teplotě, je toxický a může být karcinogenní. V potravinách nám potíže dělá v kávě. Naštěstí jeho obsah, díky těkavosti, klesá s dobou „odstátí“ kávy.

V syrové kávě není furan žádný, v pražené se vyskytuje v v množství několika mg/kg, v nápojích z kávy v množství několika µg/l.

Pokud bychom porovnávali „druhy“ káv dle přípravy, tak nejméně jej bude v rozpustné, poté v překapávané a nejvíce v espressu. Nicméně, čím déle nám bude káva na stole chladnout a čím víckrát ji pořádně promícháme lžičkou, tím více furanu vyprchá.

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?