Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Sledování cizorodých látek v potravních řetězcích 2015

Publikováno: 16.09.2016     Autor: Zdravá potravina

Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2015.


Odbor bezpečnosti potravin vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v rezortu zemědělství v roce 2015. Každoroční monitorování cizorodých látek zahrnuje sledování možné kontaminace potravin, krmiv a surovin určených k jejich výrobě. Do této oblasti patří též biomonitoring, tzn. sledování kontaminace volně žijících organismů, které doplňují spotřební koš člověka. Zároveň jsou sledovány i složky prostředí, které tuto kontaminaci mohou způsobit nebo ovlivnit – patří sem půda, povrchová voda a vstupy do těchto složek prostředí. V roce 2015 se na monitoringu cizorodých látek (MCL) podílely tyto organizace: Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), Státní veterinární správa (SVS), Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy v.v.i. (VÚMOP), Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. (VÚRV) a Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. (VÚLHM).

SZPI odebrala analyzovala v rámci MCL 1 915 vzorků. U 10 vzorků bylo zjištěno překročení maximálního limitu (0,52 %) – jednalo se o nadlimitní nálezy metanolu (vodka), dusičnanů (špenát), tropanových alkaloidů (čiroková mouka) a pesticidů (celer, pekingské zelí, žampiony, brambory, mák, koření – libeček, majoránka). Z dlouhodobého hlediska lze konstatovat, že během posledních čtyř let došlo k významnému snížení počtu potravin, které překročily maximální limit (2011-1,23 %).  

SVS v rámci MCL bylo provedeno celkem 71 063 vyšetření, 139 vzorků bylo nadlimitních (0,20 %). Celkově lze hodnotit zdravotní nezávadnost surovin a potravin živočišného původu z pohledu obsahu cizorodých látek jako příznivou. Za posledních 20 let se průměrný obsah většiny sledovaných cizorodých látek pohybuje hluboko pod přípustnými hygienickými limity a má snižující se nebo setrvalou tendenci. Podstatnými zjištěními jsou stále nacházené nadlimitní koncentrace reziduí veterinárních léčiv (antimikrobik). Jelikož jsou stále používána zakázaná léčiva (syntetická barviva) k léčení nebo prevenci u chovaných ryb, zvláště pstruhů, je zapotřebí důsledné kontroly chovů ryb.

ÚKZÚZ  analyzovaly v rámci MCL celkem 1078 vzorků krmiv, 30 vzorků bylo nevyhovujících. Z tohoto počtu bylo 11 krmiv nejakostních, 1 krmivo falšované, 13 vzorků krmiv s ohroženou bezpečností (3 podmíněně použitelná krmiva pro jiné druhy nebo kategorie zvířat a 10 znehodnocených krmiv) a 5 vzorků překročilo směrné hodnoty obsahu mykotoxinů. 

Výsledky sledování cizorodých látek v potravních řetězcích jsou využívány zejména:

·         k dlouhodobému sledování zatížení potravních řetězců cizorodými látkami v ČR

·          k hodnocení účinnosti opatření „Národního akčního plánu ke snížení používání pesticidů v ČR“

·          k hodnocení expozice obyvatel cizorodými látkami a pro hodnocení zdravotních rizik na úrovni ČR

·         k předání Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) na základě „Výzvy ke kontinuálnímu sběru dat o výskytu chemických kontaminantů v potravinách a krmivech“ pro hodnocení rizik na úrovni EU

·         ke sdílení výsledků s ostatními členskými státy EU, což slouží k úpravě limitů některých látek nebo ke stanovení nových limitů u látek, pro něž limit dosud neexistuje, např. akrylamid, methylrtuť, polycyklické aromatické uhlovodíky v doplňcích stravy atd.

·          k návrhům opatření pro místa se zvýšenou kontaminací, která byla v minulosti způsobena buď geogenně, extrémní antropogenní činností, přírodní katastrofou, či kombinací působení uvedených faktorů, z pro místní šetření a přijímání příslušných opatření lokální samosprávou, výsledky slouží v dialogu s EU, FAO/WHO, OECD, ICP Forests.

 

 Veškeré analýzy byly provedeny akreditovanými laboratořemi. Vyhodnocení bylo provedeno těmi organizacemi, které monitorovací práce prováděly.

celá zpráva k dispozici zde

 

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?