Proč můžou být bylinkové čaje plné škodlivých látek?

Publikováno: 24.04.2017     Autor: Zdravá potravina

Před i po Vánoci, nejen v České republice, byl problém s čaji obsahující škodlivé látky.


Dalo by se předpokládat, že problémem budou pesticidy nebo plísně (mykotoxiny). Na ty si však výrobci již dávají pozor, protože testy na tyto látky ze stran dozorových orgánů i spotřebitelských organizací jsou častější než dříve.

Problémem se stávají látky přirozeně se vyskytující v některých rostlinách, tzv.  alkaloidy které se mohou stát příměsí čaje. Např.: čaje značky Loyd nebo f.Mokate. Tyto látky, které mohou způsobit poškození jater. Přirozeně se vyskytují v některých bylinách, jako je podběl, kostival či starček. Zejména ta poslední často roste společně s heřmánkem. Pokud je tedy starček či podobná rostlina sklizena společně s heřmánkem či jinou bylinkou a usušena do bylinné směsi, nežádoucí látky se z ní mohou uvolňovat do čaje. Německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest (SW) nemá příliš dobré zprávy pro milovníky bylinkových čajů a upozorňuje, že zejména heřmánkové mohou obsahovat nadlimitní množství těchto škodlivých pyrolizidinových alkaloidů.

Zdroj: D test