Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Přehodnocení aditiv „E“

Publikováno: 28.05.2016     Autor: ZdraváPotravina.cz

Víte, proč se postupně objevují úpravy v povolených množstvích E pro různé potraviny?



Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) musí totiž do konce roku 2020 znovu zhodnotit potencionální rizika používání „E“ povolených před rokem 2009.

Již došlo ke změně maximálních limitů třeba u tzv. azobarviv. Ze stejného důvodu musí být tedy uvedeno na obale upozornění, že mohou způsobovat hyperaktivitu dětí.

V současnosti EFSA řeší používání siřičitanů (E220 - E228). Čeká na výsledky ze studií, které potvrdí nebo vyvrátí stávající bezpečnou hranici (ADI) 0,7 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti. Odhady dietární expozice těchto sedmi siřičitanů jsou u většiny věkových kategorií vyšší než ADI, a to zejména u osob s vysokou konzumací potravin, u kterých se siřičitany používají. Jedná se hlavně o víno a sušené ovoce. Dále se rovněž používají v ciderech, ovocných a zeleninových šťávách (například k zastavení přeměny hroznové šťávy na ocet) a v sušené zelenině - zvláště ve výrobcích z ředkve a brambor.

Obsah siřičitanů v potravinách se pohybuje v rozmezí do 10 mg/kg (zmrazená těsta, kukuřičný sirup, rosoly), do 60 mg/kg (nakládaná zelenina v nálevu, čerstvé houby), do 100 mg/kg (sušené brambory, vinný ocet). Nejvyšší koncentrace siřičitanů (až 1000 mg/kg) jsou v sušeném ovoci, vínu a ovocných šťávách.

Nežádoucí účinky v podobě bronchospazmu (křeč svalstva průdušek s jejich následným zúžením) se vyskytují u astmatiků. Zdravá běžná populace může pociťovat při vyšších dávkách bolesti hlavy, anebo se může objevit začervenání kůže doprovázené nepříjemným svěděním.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?