Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Ovocné, zeleninové nápoje

Publikováno: 06.10.2016     Autor: ZdraváPotravina.cz

Víte jaký je rozdíl mezi ovocným nápojem, džusem nebo nektarem? Víte, co je to koncentrát?


 

Často se na našich pultech setkáváme s nápoji s podílem ovocného či zeleninového koncentrátu.

Tyto nealkoholické nápoje s podílem ovoce a zeleniny upravuje vyhláška č. 335/1997 a člení je do několika skupin.

Ovocný nebo zeleninový koncentrát

Vyrábí se fyzikálním odstraněním určitého podílu vody (odpaření vody na odparce). Původní podíl je 6 x zakoncentrován. Takto vyrobený koncentrát slouží pro výrobu 100 % šťáv - džusů, kdy se chybějící podíl doplní. Tyto nápoje bývají bez nebo s minimem přídatných látek.

Nápojový koncentrát

Jde o zahuštěnou směs surovin k výrobě nápoje, určená k přípravě nápojů ředěním. Tato směs může být k dostání ve formě prášku, granulí, které jsou rozpustné ve vodě. Známým příkladem je sirup, s vyšším podílem přírodních sladidel (sacharózy, fruktózy, glu-fru nebo glu-fru sirup).

Vývojem technologií se můžeme setkat s:

Čerstvá (fresh šťáva) ovocná nebo zeleninová – produkt musí být dále neošetřený, lze přidávat pouze byliny a semena

Přírodní ovocná nebo zeleninová šťáva – není povoleno přidávání dalších složek, je povolené jen šetrné ošetření (do 35 °C – inaktivace mikroorganismů), metoda paskalizace (použití vysokého tlaku), lisování – přímo lisovaná „direkt šťáva“ -  příklad MOŠT. Tyto nápoje jsou však méně stabilní, proto nutno skladovat při chladírenské teplotě.

Nektar – podíl ovoce 25 - 50 %.

Dle vyhlášky - nezkvašený, ale zkvasitelný výrobek získaný přídavkem pitné vody a popřípadě též přírodních sladidel, sladidel, medu, nebo jejich směsi k ovocné nebo zeleninové šťávě, ovocné nebo zeleninové šťávě z koncentrátu, koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávě, sušené ovocné nebo zeleninové šťávě, k ovocné dřeni nebo ke směsi těchto výrobků v souladu s přílohou.

Pozor na cukr, nektar je skoro vždy doslazovaný. Cukr (glukózo-fruktózový sirup) „nahrazuje" sušinu ovoce.

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?