Oslavme svátek Svatého Martina

Publikováno: 11.11.2016     Autor: ZdraváPotravina.cz

Pečená husa a mladé svatomartinské víno už tradičně patří k 11.11. a oslavám Svatého Martina ať už přijede, či nikoli na bílém koni.


Svatomartinské hody - husa a mladé víno

Bez vína a husy by nemohla proběhnout oslava svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu, a kdy k nám podle pranostiky Martin přijíždí na bílém koni a s ním i první sníh. Husa se obvykle podává s knedlíkem (houskovým i bramborovým) a červeným zelím.

A proč se na sv. Martina jí právě husa?

Jedna legenda praví, že husy při kázání sv. Martina rušily, proto skončily na pekáči. Další příběh hovoří o tom, že husy sv. Martina prozradily, když se mezi nimi ukrýval.

K huse se pije mladé „svatomartinské“ víno a jeho pití má tradici již od vlády krále Josefa II. Aby víno mohlo být takto označeno, musí být sklizeno jako první víno podzimního sběru. Povolené odrůdy jsou čtyři – Müller Thurgau a Veltlínské červené rané pro bílá vína, Modrý Portugal a Svatovavřinecké pro vína růžová a červená. Na pultech se svatomartinské víno nesmí objevit před 11. listopadem.

Dalšími pokrmy, které se konzumují na svátek sv. Martina, mohou být husí játra, svatomartinské koláčky, koblihy nebo jiné sladké pečivo.



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Pro přidání komentáře musíte být přihlášen.