Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami

Publikováno: 21.10.2016     Autor: ZdraváPotravina.cz

Jedná se o systém sledování potravin vybraného druhu, jehož cílem je zabezpečit ochranu zdraví konzumentů a snížit tak prostřednictvím příslušných opatření případný negativní dopad na zdraví potencionálních konzumentů, a to na základě dobrovolných hlášení nežádoucích zdravotních reakcí po konzumaci těchto potravin.


Státní zdravotní ústav (SZU), potažmo jeho část - Centrum zdraví, výživy a potravin (CZVP) se sídlem v Brně vytvořil a obhospodařuje webovou stránku NUTRIVIGILANCE. Tento projekt byl spuštěn v roce 2014 a stále běží.

Smyslem tohoto projektu je sběr informací o negativních zdravotních účincích po konzumaci potravin vybraného druhu. Tedy jakožto spotřebitel máte možnost podělit se o svoje případné reakce na některé potraviny.

V současnosti lze pozorovat obrovský nárůst počtu různorodých potravin/doplňků stravy na trhu v ČR a celé EU. Roste také počet pokusů o falšování potravin. Všechny “nové” potraviny, či dokonce jejich jednotlivé výrobní šarže, nelze z hlediska negativního působení na lidský organizmus předem nezávisle otestovat, a proto se mohou v populaci milionů jedinců objevit po jejich konzumaci neočekávané nežádoucí zdravotní reakce, které mohou vést i k vážnému poškození lidského zdraví.

CO SE MYSLÍ TZV. NEŽÁDOUCÍ ZDRAVOTNÍ REAKCÍ?

Nežádoucí reakce je každá taková reakce organismu, která je vzhledem k momentálnímu zdravotnímu stavu člověka, v tomto případě konzumenta, nepříznivá a nezamýšlená. Reakce se může objevit krátce po konzumaci potraviny nebo i s časovým odstupem (hodiny, dny, týdny…). Příklady nežádoucích zdravotních reakcí:

  • gastrointestinální reakce (nevolnost, zvracení, bolest břicha, průjem, zácpa, plynatost, křeče, pocit pálení v ústech, otoky rtů, jazyka, krvácení z konečníku či jiných částí traktu…)
  • kožní reakce (otoky, vyrážka, zarudnutí, svědění, pálení, kopřivka…)
  • respirační reakce (kašel, kýchání, svědění nosu, rýma, poškození plic, astmatické projevy…)
  • kloubní reakce (bolest kloubů a svalů, otoky…)
  • celkové příznaky (únava, bolest hlavy, otoky různých částí těla, úzkost…)
  • kardiovaskulární reakce (snížený/zvýšený krevní tlak, arytmie – poruchy srdečního rytmu…)
  • ostatní (poruchy nervového systému - hyperaktivita…, poruchy zraku, třes…aj.)
  • reakce závažnějšího charakteru např. trvalé či významné poškození zdraví (poškození jater, krvácení z různých částí těla, poruchy vědomí…), ohrožení života, hospitalizace, smrt…

KTERÝCH POTRAVIN SE NUTRIVIGILANCE TÝKÁ?

Jedná se především o potraviny, u nichž není plně historicky známé působení na lidský organizmus - potraviny nového typudoplňky stravy a potraviny s přídatnými látkami („éčky“). Nutrivigilance nezahrnuje potraviny/nápoje, které vyvolaly nežádoucí zdravotní reakci, kterou Váš lékař klasifikoval jako infekční alimentární onemocnění (např. salmonelóza, kampylobakterióza…). Pokud jste Vašeho lékaře s obtížemi nenavštívili, nebo si nejste jisti, hlášení o nežádoucí zdravotní reakci po konzumaci potraviny lze na Státní zdravotní ústav podat.

Podobnost lze nalézt v již existujícím systému Farmakovigilance fungujícím v ČR pod záštitou Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který spočívá ve sběru informací o negativních zdravotních účincích po užití léčivých přípravků.

Pokud Vás projekt zaujal, případně chcete přispět svým zkušenostmi, tak více na stránkách projektu.


Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?