Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Listopad - měsíc dýní

Publikováno: 09.11.2016     Autor: ZdraváPotravina.cz

Dýně je zelenina, jenž se dá připravit na mnoho způsobů a dokonce nám poslouží i jako krásná dekorace.


 

Nejste-li zastáncem listopadových opulentních husích hodů, zkuste si připravit jídlo z dýně. Na trhu se vyskytují nejrůznější tvary, barvy a velikosti. Je dobře stravitelná a její oranžová barva pozitivně povzbudí organismus v podzimním období.

Dýně se řadí mezi plodovou zeleninu do čeledi tykvovitých, kde najdeme i její další příbuzné – cuketu nebo patizon. Obsahuje vysoký obsah vlákniny, vitaminu A nebo například draslíku.

Co najdeme v dýni?

Dužina dýně obsahuje vysoký obsah vlákniny. Celkově je dýně velmi dobře stravitelná. Dále v ní najdeme stopové prvky jako například: železo, selen, zinek nebo měď s jódem. Typický je vysoký obsah draslíku, který pomáhá odvádět vodu z těla ven. Oranžové zbarvení v dýni způsobuje přítomnost betakarotenu. V plodech jsou rovněž zastoupeny antioxidanty, především z řady vitaminů (vit. C v dužině, vit. E v semenech).

Dýně jako potravina

Dýni lze uvařit, péct, grilovat, vynikající je také jako polévka nebo nejrůznější karbanátky a placičky. Dýní lze nastavit část bramborové pyré a celkově se dýně dá upravit na slano i na sladko. Vesměs ze všech druhů dýní připravíme zdravou přílohu, když ji v pekáči zkombinujeme s jinými druhy zeleniny (např. s brambory, mrkví, petrželí, červenou řepou nebo celerem), pokapeme olejem, osolíme,  posypeme bylinkami a zapečeme.

Druhy dýní

Nedávno jsme u nás znali jen gigantickou dýni odrůd Goliáš, Kveta nebo Veltruská obrovská. Z těchto dýní se často připravovaly kompoty, marmelády nebo se jednoduše zavařovaly. Před lety k nám však zavítaly i drobnější druhy dýní.

Dýně hokkaido

V poslední době velmi populární dýni hokkaido nemusíme více přestavovat. Bývá označována i jako dýně kaštanová. Její 1-2 kg plody mívají dlouhou trvanlivost. Výhodou je, že se nemusí loupat. Výborná je pečená nebo grilovaná. Rychle připravená je z dýně krémová polévka. Existuje i jako zelená varieta.

Špagetová dýně

Dává plody podlouhlého tvaru. Hodí se zejména na vaření (vcelku 40-60 min), před vařením je ale nutno slupku na několika místech propíchnout nebo ji rozpůlit, aby dýní mohla procházet pára. Větší dýně je třeba vydlabat. Dužina se tepelnou úpravou měkne a podobá se špagetám, které mohou dobře posloužit jako součást veganských a vegetariánských jídel, příloha k masu nebo jako vložka do polévky. Konzumovat se dá i pečená (přibližně 90 minut při 180°C).

Máslová dýně

Nebo také dýně muškátová, anglicky „butternut“. Má hruškovitý tvar a používá se zejména jako nádivka do drůbeže nebo jako zvláčňující součást těsta a nákypů. Je možné ji upéct, ugrilovat nebo ji namíchat s ovocem jako salát.

Dýně žaludová

Patří mezi nejdrobnější druhy (hmotnost kolem 1 kilogramu). Je vynikající jako příloha nebo jako součást dezertů. Chutné jsou jen mladé plody.

Dýně turbanová

Jistě zaujme svým zbarvením a přítomností „biskupské čepice“. Většinou slouží jako dekorace, ale dá se i konzumovat. Vnitřek se vydlabe a plod se naplní masovou nebo zeleninovou směsí a zapeče se.

Dýně olejná

Pěstuje se pro semena, která mají měkkou slupku. Dýňová semena obsahují kvalitní olej, vitamin E nebo například zinek.A

 Ať už si dýni připravíte jakkoli, přejeme dobrou chuť. A nezapomeňte dýně může posloužit i 3x – dužnina pro potěchu žaludku, slupka pro potěchu oka a o semínka se můžete podělit s ptáčky.

 ZP

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?