Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Klíčky v provozovnách společného stravování

Publikováno: 11.05.2017     Autor: Zdravá potravina

V provozovnách společného stravování, zejména vegetariánských nebo veganských, jsou nabízeny pokrmy s obsahem klíčků. V návaznosti na potíže v roce 2011 v několika členských státech EU, kdy jako nejpravděpodobnější zdroj nákazy byly určeny klíčky pískavice řecké kontaminované Escherichia coli (STEC) produkující Shiga toxin, byla na úrovni EU přijata legislativní opatření.


V provozovnách společného stravování, zejména vegetariánských nebo veganských, jsou nabízeny pokrmy s obsahem klíčků. Buď ve formě určené k přímé spotřebě (např. saláty) nebo jako složka teplých jídel.

 V návaznosti na rozsáhlé zdravotní potíže v roce 2011 v několika členských státech Evropské unie, kdy jako nejpravděpodobnější zdroj nákazy byly určeny klíčky pískavice řecké kontaminované Escherichia coli (STEC) produkující Shiga toxin, byla na úrovni Evropské unie přijata opatření, jejichž cílem je na co nejnižší míru snížit možnost výskytu zdravotních potíží, které by mohly být připisovány konzumaci klíčků.

 Mezi tyto kroky patří i přijetí zvláštních legislativních opatření stanovujících požadavky na sledovatelnost klíčků a semen k jejich produkci (prováděcí nařízení Komise (EU) č. 208/2013 ze dne 11. března 2013 o požadavcích na sledovatelnost u klíčků a semen určených k produkci klíčků), na mikrobiologická kritéria pro klíčky (nařízení Komise (EU) č. 209/2013 ze dne 11. března 2013, kterým se mění nařízení (ES) č. 2073/2005, pokud jde o mikrobiologická kritéria pro klíčky a pravidla pro odběr vzorků z jatečně upravených těl drůbeže a čerstvého drůbežího masa), na schvalování provozů produkujících klíčky (nařízení Komise (EU) č. 210/2013 ze dne 11. března 2013 o schvalování provozů produkujících klíčky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004) a požadavky na osvědčení pro dovoz klíčků a semen pro produkci klíčků (nařízení Komise (EU) č. 211/2013 ze dne 11. března 2013 o požadavcích na osvědčení pro dovoz klíčků a semen určených k produkci klíčků do Unie).

 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) přijal dne 20. října 2011 vědecké stanovisko o riziku, které představují Shiga toxin. Za nejpravděpodobnější prvotní zdroj nákazy v souvislosti s klíčky je považována kontaminace suchých semen bakteriálními patogeny. Díky vysoké vlhkosti a příznivé teplotě během klíčení se bakteriální patogeny přítomné na suchých semenech dokáží v průběhu klíčení rozmnožit, a tím vznikne riziko pro veřejné zdraví v případě společného stravování anebo ohrožení vlastního zdraví pokud si klíčky připravujete sami.

Neznamená to, že klíčky máte přestat konzumovat, jen si dobře rozmyslete a prohlédněte, kde a v jakém stavu klíčky nebo naklíčená semena kupujete.

Zdroj – převzato ze stránek Ministerstva zdravotnictví ČR

 

Zde jsou dostupné i všechny v textu uváděné dokumenty

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?