Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Glyfosát není karcinogen

Publikováno: 05.04.2017     Autor: Zdravá potravina

Glyfosáty a tedy i Roundup, ve srovnání s většinou ostatních herbicidů, jsou „považovány“ za bezpečnější variantu chemické ochrany rostlin, s ohledem na nižší mobilitu pesticidu v půdě, kratší životnost a nižší toxicitu pro živočichy. Nicméně je popisována teoretická možnost, že by mohlo dojít k vytvoření a šíření plevelů odolných k působení glyfosátu. V některých zemích Evropy bylo z bezpečnostních důvodů použití přípravku Roundup výrazně omezeno.


Glyfosát (N-(fosfonomethyl)glycin) je širokospektrální systémový herbicid a desikant plodin.

Používá se na hubení plevelů, zejména jednoročních širokolistých plevelů a trav, které konkurují zemědělským plodinám. Jeho herbicidní účinky byly objeveny chemikem J. E. Franzem z firmy Monsanto v roce 1970. Na trh pod obchodním názvem Roundup ho firma uvedla v roce 1974.

V roce 2007 byl glyfosát nejpoužívanějším herbicidem v zemědělském sektoru ve Spojených státech amerických a druhým nejpoužívanějším v domácnostech a zahradách. Do roku 2016 došlo k 100 násobně zvýšené četnosti aplikací herbicidů na bázi glyfosátu a tím částečně došlo k šíření plevelů ke glyfosátu rezistentních.

Zdroj: Environmental Health.

Občanská sdružení, ekologové i zemědělci, oborové i spotřebitelské organizace, v evropských zemích i USA sledují s obavami možné následky celosvětového rozšíření herbicidu Roundup. V obavách před dopady na ekosystém i člověka vznikají apely na regulační úřady pro zvýšení pozornosti a jsou hledána alternativní řešení.

V březnu 2015 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), specializovaná agentura Světové zdravotnické organizace (WHO), začala Roundup, jehož aktivní látka glyfosfát začala zvažovat jako pravděpodobný karcinogen.

Nicméně tisková zpráva Výboru pro posuzování rizik (RAC) Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) z 15.3.2017 uvádí, že RAC souhlasí se zachováním klasifikace glyfosátu jako látky způsobující vážné poškození očí a jako látky, která je toxická pro vodní organismy s dlouhotrvajícím efektem.

Výbor pro posuzování rizik dospěl k závěru, že dostupné vědecké důkazy neprokázaly u glyfosátu karcinogenitu, mutagenitu ani reprodukční toxicitu.

Zdroj: ECHA: Glyphosate not classified as a carcinogen by ECHA

Přijaté stanovisko k harmonizované klasifikaci glyfosátu bude vzato v úvahu při rozhodování Komise a členských států EU, zda obnoví souhlas k použití glyfosátu jako účinné látky v pesticidech.

NECHÁME SE TEDY PŘEKVAPIT JAK O DOPADNE, MY DOUFÁME V ZÁKAZ.

 

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?